Kremowa pasta z wędzonej makreli. Kusi aromatem, zachwyca smakiem i jest bardzo zdrowa
Jak odmienić zwykłe kanapki? Najłatwiej zrobić to smarując je pastą. Jaką? Proponuję rybną, bo jest aromatyczna, smaczna i bardzo zdrowa. Tę z wędzonej makreli robi się bardzo szybko, a zachwyca kremową konsystencją. To zasługa prostego, popularnego i pożywnego dodatku.
Co warto dodać do pasty z makreli?
Wędzona makrela idealnie nadaje się na pastę. To dlatego, że jej mięso po rozgnieceniu ma delikatną, kremową konsystencję. By zamieniła się w gładką, pyszną pastę, łączę ją z twarogiem kanapkowym. Twarogu dodaję dosyć dużo, dzięki czemu pasta ma delikatny, rybny smak i jest aksamitna. Zamiast twarogu kanapkowego można użyć sernikowego lub zwykłego. Ten drugi nawet po dokładnym rozgnieceniu widelcem będzie miał lekko grudkowatą strukturę, co dla niektórych jest zaletą.
Jak zrobić pyszną pastę z makreli?
By pastę z wędzonej makreli jadło się z prawdziwą przyjemnością, jej mięso trzeba dokładnie oczyścić z ości. Ja po wstępnym oczyszczeniu z większych ości, rozgniatam rybę widelcem i wtedy łatwo jest zauważyć pozostałe, mniejsze ości. Takie czyste, kremowe mięso ryby łączę z pożywnym dodatkiem, jakim jest twaróg. Do pasty można też dodać trochę śmietany lub jogurtu naturalnego, by miała lżejszą konsystencję. Pastę wzbogacam również posiekaną cebulą lub szczypiorkiem, a także doprawiam sokiem z cytryny i musztardą. Te składniki świetnie podkręcają jej smak.
Przepis: Pasta z wędzonej makreli
Kremowa pasta do pieczywa z wędzonej makreli i twarożku kanapkowego
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 wędzonej makreli
- ok. 100 g kremowego twarożku
- 1/2 cebulki
- 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- natka pietruszki lub koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówWędzoną rybę oczyść ze skóry, kręgosłupa i ości. Rozgnieć jej mięso widelcem. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Zieleninę opłucz, osusz, drobno posiekaj.
- Łączenie składnikówMięso ryby wymieszaj z twarogiem i śmietaną. Dodaj posiekaną cebulę i musztardę. Całość dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przed podaniem pastę posyp posiekaną zieleniną.
Jak podać pastę z makreli?
Pasta z wędzonej makreli jest na tyle smaczna, że można ją jeść o różnych porach dnia. Ja zwykle serwuję ją na kromkach chleba na śniadanie lub kolację. Dobrze też będzie smakować podana na grzankach z bułki czy na zrumienionym pieczywie tostowym. Świetnie też sprawdzi się w przekąskach. Wystarczy posmarować nią krakersy, kawałki pieczywa chrupkiego lub wafle ryżowe.